Op gesprek bij de kandidatencommissie

Anderhalve maand geleden stuurde ik mijn kandidaatstelling voor de gemeenteraad op naar de kandidatencommissie van GroenLinks Leiden. Een een paar weken geleden ontving ik de uitnodiging voor een gesprek, en zaterdag 20 mei was het zover!

Bij de uitnodiging zat de vraag om een pitch van 2-3 minuten voor te bereiden met als onderwerp “Wat zou jij willen agenderen in de gemeenteraad?” Ik heb gekozen om over een van m’n stokpaardjes te vertellen: de “zinloze stenen”. De pitch zal ik in een volgende blogpost met julie delen.

Van tevoren had ik deze pitch al even geoefend voor een collega. Zijn belangrijkste feedback was dat ik de pitch wel erg rustig gaf, met niet veel verschillen in toonhoogte of volume. Dat herken ik wel, dat is wat er gebeurt als ik zenuwachtig ben. Ik krijg dan te horen: wat gaf je de presentatie mooi rustig.

“Mooi rustig” was echter niet waar ik op uit was, en ik heb toen besloten om een klassieke truc te gebruiken: eerst de uitgeschreven presentatie goed oefenen, en daarna het papier wegdoen en er niet meer naar kijken. Op die manier loopt het allemaal een stuk soepeler.

Zaterdag werd ik fris en uitgerust wakker omdat ik de avond ervoor op tijd naar bed was gegaan. Rustig ontbijten en lunchen, een enkele keer m’n pitch oefenen, en ik was er klaar voor.

Het gesprek vond plaats bij een van de leden thuis. Ik had een overhemd aan gedaan om een nette indruk te maken, maar ik was aangenaam verrast toen de deur werd opengedaan door iemand in een korte broek. Dat stelde me gelijk op mijn gemak; ik hou wel van informeel.

We gingen naar boven, en aan de eettafel zaten de twee andere leden van de kandidatencommissie. Het was fijn dat ik iedereen al kende. Ik kreeg een kop koffie aangeboden, en werd gelijk gevraagd om mijn pitch te geven.

De pitch ging goed, hoewel ik merkte dat ik toch wel wat gespannen was. Ik heb in ieder geval al mijn punten genoemd, en me niet versproken. Blijft raar dat het toch een beetje eng is, ondanks dat je weet dat je het kunt.

Na de pitch begon het gesprek, wat soepel verliep.  Aan het eind heb ik de commissie gevraagd om tips over het omgaan met het feit dat ik zowel bestuurslid ben als kandidaat. Ik heb genoemd dat we dit al met het bestuur hebben besproken en  met wat verantwoordelijkheden hebben geschoven om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Ze hadden hier niet veel aan toe te voegen, behalve dan het algemene advies “bij twijfel: niet doen”.

Nu is het afwachten. Misschien volgt er nog een tweede gesprek, als de kandidatencommissie of ik daar behoefte aan hebben. Nadat de commissie met alle kandidaten heeft  gesproken, hoor ik op welke plek zij mij voorstellen. Uiteindelijk beslist in het najaar de ALV over mijn definitieve plek op de lijst.

Ik hou jullie op de hoogte! Voor mijn route naar de gemeenteraad gebruik ik de hashtag #gerard2018. Voel je uiteraard ook vrij om die zelf ook te gebruiken!