Jammer maar helaas

De mislukte (in)formatiepoging. Eigenlijk had het ons niet moeten verbazen, VVD, CDA, D66 en GroenLinks kwamen er eerder ook al niet uit. Maar Tjeenk Willink komt zo statig over he? En wie weet lukt het? Dat bleek helaas wishful thinking.

Als je dat nog niet hebt gedaan raad ik je aan om de brief van Tjeenk Willink aan de kamer te lezen. Ik vind het erg fijn dat we nu ook inhoudelijk mee kunnen kijken met deze formatiepoging, al is het omdat het “motorblok” van VVD, CDA en D66 werkelijk enorm hun best doet om de zwarte piet naar GroenLinks te spelen. Jesse Klaver zou “onredelijk zijn”, of “zijn hand overspeeld hebben”.

Dit kunnen ze zeggen, maar politiek gezien is het simpelweg een frame. Alle partijen verschillen van mening, en dat horen ze elkaar ook te gunnen. Je kunt het enorm oneens zijn, en je kunt uitingen en gedragingen naast de huidige wetten leggen, maar meer ook niet.

Bij een onderhandeling is het simpel. Alle partijen moeten er meer aan overhouden dan wat ze inleveren. Voor een partij die voornamelijk aan hun kiezers denkt zal dat een andere afweging zijn dan voor een partij als GroenLinks die het liefst opkomt voor de hele wereldbevolking. In dit geval vertrouw ik erop dat Jesse, Kathalijne, en de rest van het team de goede afweging hebben gemaakt. Dat het, ook als je mogelijk gemiste kansen op klimaat en op gelijkheid meerekent, geen goede deal voor de wereld was om mee te doen. Jammer, maar kan gebeuren. De invloed van 14 zetels is immers beperkt.

Als een onderhandeling mislukt, wiens schuld is dat dan? Van degene die niet genoeg wilde geven? Van degene die teveel eiste? Ik zal je verklappen: op het moment dat het op de inhoud stukloopt dan is het van niemand de “schuld”. Wat iedereen wil ligt dan gewoon te ver van elkaar. Iemand kwalijk nemen wat hij van de wereld vind is verleidelijk, maar niet constructief.

En nu? Ik heb zelf geen idee. ChristenUnie erbij? En dan alle medisch-ethische kwesties buiten het akkoord houden? Lijkt mij wel aardig, maar dat is de ChristenUnie het waarschijnlijk niet met me eens. Toch maar de PvdA? Ze hebben een fors verlies te verwerken, maar hebben nog steeds 9 zetels. Voldoende om het verschil te maken.

We gaan het zien!